Szukaj

Zgaga.

Regina, 15 lipiec 2020
Zgaga.

Zgaga, co to jest?  Zgaga, czy ma coś wspólnego z mitochondriami. mitochondriopatią? Skąd się bierze zgaga? Jak się pozbyć zgagi? 

Statystyki wskazują jak wiele osób cierpi z tytułu schorzeń typu zgaga, wrzody żołądka i zapalenie żołądka. Ilość przepisywanych codziennie przez lekarzy popularnych leków na zgagę czy refluks tzw.inhibitorów pomp protonowych czy blokerów histaminy, jest liczona w milionach i ustępuje jedynie miejsca statynom. 

Chcę przedstawić Wam inne spojrzenie na te dolegliwości. 

Pragnę przybliżyć Wam biologię naszego organizmu w obszarze przewodu pokarmowego, w czystej postaci. Zagłębiając się w mechanizmy funkcjonowania naszego organizmu mam nadziej, że znajdziecie wiele podpowiedzi i odpowiedzi. Wszystkie przemiany jakie zachodzą w naszym organizmie potrzebują energii ATP  w tym pozyskiwanie przez pompy protonowe protonów i dlatego jest to w sferze terapii mitochondrialnych a także dlatego, że inhibitory pomp protonowych blokują również pompy protonowe mitochondrii.

W zwiększonej syntezie azotu, widzą przyczynę zgagi terapeuci i teoretycy zajmujących się medycyną mitochondrialną. Ponadto zauważają, że wiele dolegliwości na odcinku jama ustna a odbytnica wynika właśnie z mitochondriopatii. Jako głównych sprzymierzeńców nadmiernej syntezy tlenku azotu wymienia się:

  • Połączenie stanu zapalnego z bakteriami z osadu nazębnego. Nie bez kozery, słyszymy od lat, aby przed operacją czy zabiegiem, wyleczyć zęby, wyeliminować przewlekłe stany zapalne. Często (90 %) usunięcie zapaleń eliminuje występujące np. podrażnienia nerwu twarzowego. Wspomnę, że skutki nieleczonych zębów mogą być problemem dla całego organizmu. 
    • tworzący się osad nazębny metabolizuje azotyny i uwalnia silnie skoncentrowany NO. Gdy uwolniony NO wywoła stres nitrozacyjny i dojdzie do połączenia ze stresem oksydacyjnym (stan zapalny dziąseł) wówczas powstaje bardzo niebezpieczny nadlenek azotynu, który przełamując barierę śluzówki pozbawia ją jej funkcji obronnej. W tym właśnie znajduje się min. wytłumaczenie dlaczego uważa się, że paradontoza jest czynnikiem ryzyka chorób kardiowaskularnych czy komplikacji podczas ciąży.
  • Brak zapasów witaminy B12
  • Kiedy dochodzi do zwiększonej syntezy azotu możesz poczytaj tutaj

Poziom tlenku azotu (NO) możecie sprawdzić badając jego poziom w wydychanym powietrzu lub badając poziom cytruliny w moczu  (badanie na terenie Niemiec). W obu badaniach zwiększone poziomy wskazują zwiększoną syntezę wspomnianego NO. 

Jak zwiększona synteza tlenku azotu pustoszy biologiczny porządek rzeczy?

Zbyt wysoki poziom tlenku azotu powoduje zbytnie rozluźnienie zwieracza (mięśnia okrężnego) zamykającego przewód pokarmowy, od strony przewodu pokarmowego i dlatego soki żołądkowe z pożywieniem, widząc lukę, cofają się. Taka sytuacja trwająca dłuższy czas może doprowadzić do uszkodzeń przewodu pokarmowego. I dlatego należy taki stan bezwzględnie leczyć.

Leczenie zgagi polega na podawaniu blokerów histaminowych (blokery receptorów H2) albo inhibitorów pompy protonowej (PPI).

Tutaj dochodzimy do sedna wpisu czyli jak naturalnie działa nasz organizm w obwodzie przewodu pokarmowego a konkretnie co ważnego dzieje się w żołądku:

  • pompa protonowa. Co to jest? Komórki wyściółki żołądka dzięki pompie protonowej (białka błonowe) przenoszą protony (jony wodorowe H+) do soku żołądkowego. 
    • To własnie od jej niezburzonej pracy zależy osiąganie prawidłowego poziomu odczynu żołądka (pH =1) czyli zabezpieczenie odpowiednio dużej liczby protonów:
      • Aby pompa działała dobrze, potrzebuje potasu. 
      • Protony powstają za pomocą ahydrazy karbonylowej z dwutlenku węgla oraz wody. Przepraszam, ale nie mam jak tego zastąpić. 
  • Fizjologiczną produkcje kwasu solnego pobudza histamina (pochodząca z komórek śluzówki żołądka ) oraz gastryna (dostarczana przez komórki ujścia  wpustowego żołądka).

I tak dochodzimy do puenty czyli co dla nas oznacza odpowiedni poziom kwasu żołądkowego oraz odpowiedni odczyn żołądka gwarantowany przez nasze wewnętrzne pompy protonowe:

  • niezaburzone trawienie pokarmów,
  • zabezpieczenie organizmu przed bakteriami, 
  • zabezpieczenie rezerw witaminy B12. Niezbędny czynnik wewnętrzny (IF), jest aktywny tylko w obecności odpowiednio wysokiego poziomu kwasu solnego w żołądku. Wraz z kobalaminą wędruje do jelita cienkiego, skąd jako metylokobalamina uczestniczy w wielu procesach metabolicznych w tym w bardzo ważnym, metabolizmie homocysteiny.
  • wychwytywanie nadmiaru tlenku azotu poprzez obecną witaminę B12. Jej poziom jest zabezpieczony ponieważ nienaruszanie poziomu kwasu solnego pozwala na łączenie się aktywnego kompleksu czynnika wewnętrznego (IF) z kobalaminą. 
  • absorpcja wielu bardzo ważnych składników odżywczych (magnezu, wapnia, cynku, żelaza, kwasu foliowego, witaminy C) 

Obniżanie poziomu kwasu solnego oznacza dla organizmu:

  • pobudzenie do zwiększonego wydzielania gastryny co niestety powoduje zwiększone wydzielanie komórek neuroendokrynnych i tworzenie się zgrubień na ściankach żołądka 
  • powstawanie nadmiaru tlenku azotu 
  • braki po stronie witamin, których nie można syntetyzować
  • bakteryjne infekcje żołądka  

Helicobacter Pylori

  • Zdrowy człowiek ma w żołądku od 20-25 µmol/l zredukowanej witaminy C czyli od 5 – 20 razy więcej niż we krwi. Podobne proporcje dotyczą witaminy E.
  • Witamina C jako kwas askorbinowy stanowi czynnik ochronny błony śluzowej żołądka. 
    • Człowiek niestety nie został wyposażony w proces metaboliczny syntetyzujący witaminę C i dlatego musi dostarczać tę witaminę codziennie z żywnością. Ale z żywnością wprowadza również ulepszacze i konserwanty w tym azotyny. Jeśli azotyny przekroczą poziom 10 µmol/l, a w organizmie, od dłuższego czasu, będą braki zredukowanej witaminy C to wraz ze spadkiem ilości kwasu solnego pojawi się zapalenie żołądka,  a to pociągnie za sobą ograniczenie możliwości absorpcji pierwiastków śladowych i witamin o czym pisałam wyżej. Tak mniej więcej wyglądają naczynia połączone w naszym organizmie. Ale idąc dalej.
  • Helicobacter Pylorii (HP) ma w tym momencie idealne warunki do rozprzestrzeniania się:
    • Brakuje nam witaminy C, na skutek zapalenia żołądka lub na wskutek nadmiernej ilości azotynów
    • Nasz szkodnik „HP” zasila się mocznikiem, który czerpie z błon śluzowych żołądka. Do tego natura wyposażyła go w enzym do rozkładu mocznika (ureaza) i jest on samowystarczalny. Mocznik rozkłada do Co2 i amoniaku, co pozwala mu osłabiać działanie antybakteryjne nadtlenoazotynu czyli po prostu rozmontowuje nasz mechanizm obronny. I niestety mamy go u siebie na dobre. 

I co teraz? Antybiotyki? Inhibitory pomp protonowych?A może zgodnie z biologią organizmu? 

Mitochondria bardzo lubią substancje o działaniu antybakteryjnym zamiast antybiotyków. Lubią tez wtórne substancje fitoroślinne (kwercetyna, resweratol) Bardzo pomocny też jest tutaj czosnek, który swoja alliną unieszkodliwia różne szczepy Helicobacter Pylorii. Oliwka i czosnek, to jest to czego ta bakteria nie lubi i tam nie rozwija się. 

A jak usunąć Helicobacter pylori wiedząc co lubi a czego nie?

  • po pierwsze nie stwarzać mu warunków do rozwoju czyli uzupełniać poziom witaminy C oraz E - dużo spożywać w diecie a jeśli i to za mało to suplementy:
    • W przypadku witaminy E powinny to być 4 tokotrienolie i 4 tokoferole w jednej porcji. 
    • w przypadku witaminy C najlepiej jak będzie to ascorbinian wapnia.

Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami poglądowych. To jest właśnie powód dla którego to, czego dowiesz się na tym blogu, nie możesz zastąpić wizytą u lekarza. Informuję, iż post ma przede wszystkim charakter informacyjny a przedstawiana wiedza to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia

Literatura dla tych wszystkich, którzy chcą pogłębić wiedzę w temacie :

1.Dr B. Kukliński,Dr Anja Schemionek, Medycyna Mitochondrialna Nowatorska metoda na pozornie nieuleczalne choroby, Wydawnictwo Vital, Białystok 2015, ISBN 978-83-64278-87-7

3.dr Nicolai Worm, Zdrowe tłuszcze, Dobre białka. Rewolucja w odżywianiu,Wydawnictwo Vital, Białystok 2017, ISBN 978-83-6444-87-9

4. Dr B. Kukliński, dr Ina van Lunteren,Odżywianie mitochondrialne - Jak powstrzymać wolne rodniki, choroby cywilizacyjne i starzenie się, Wydawnictwo Vital, Białystok 2017, ISBN 978-83-65846-03-7

5.Bobilewicz D.: Nowe spojrzenie na witaminę B12. Abbott Voice, 2003, 3, 2-3.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów