Szukaj

Zastosowanie probiotyków

Regina, 28 październik 2020
Zastosowanie probiotyków

Lista zastosowań probiotyków wydłuża się.

Daje się zauważyć, od pewnego czasu, istotny zwrot w kierunku probiotykoterapi. Z wyników badań coraz częściej daje się wyczytać celowość stosowania prebiotyków w określonych jednostkach chorobowych. Może nie powinno nas to dziwić, w końcu jest to najbardziej złożony ekosystem mikrobiologiczny na naszej planecie. To co determinuje współistnienie tego systemu to czynniki zewnętrzne a także współpraca z żywicielem czyli nami. 

Probiotyki w formie suplementu mogą być dużym wsparciem. W wielu dolegliwościach można je stosować wspierająco, a to dlatego, że w formie naturalnej, bakterie probiotyczne, występują bardzo ubogo.

Zastosowanie probiotyków:

  • Z bogatej literatury naukowej, w tym temacie, powoli wyłania się lista schorzeń, w których nauka widzi celowość stosowania kultur bakterii: 
    • we wspieraniu leczenia alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby przy cukrzycy typu 2, insulinooporności 
    • przy wspieraniu eradykacji H.pylori 
    • zaburzeniach czynności układu pokarmowego w tym biegunki
    • prewencji i wspierania leczenia alergii również u ciężarnych
    • nieswoistych chorobach zapalnych jelit i pouchitis
    • nawracających infekcjach dróg oddechowych
    • nawracających infekcjach moczowo-płciowych
    • zapobieganiu niektórym zakażeniom bakteryjnym
    • w celu poprawy odporności
  • Najbardziej dogłębnie jest przebadane, działanie probiotyków w temacie ostrej biegunki u dzieci oraz biegunki poantybiotykowej u dorosłych i dzieci. 
  • Na podstawie wyników badań, stosowane są preparaty z dobrymi kulturami bakterii przy zespole jelita drażliwego i to zarówno u dzieci jak i u dorosłych.
  • Pozytywne wyniki badań dotyczą również stosowania bakterii z rodzaju Lactobacillus oraz szczepu grzybów Saccharomyces cerevisiae, w nawrotach wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.
  • Ponadto dobre bakterie probiotyczne, stosowane są jako czynnik zmniejszający niepożądane skutki uboczne jakie występują przy leczeniu zakażeń Helicobacter pylori. Pewne sukcesy wyłaniają się w prowadzonych badaniach nad rolą prewencyjną pałeczek jelitowych w zapobieganiu nowotworom jelita grubego .

Wiele badaczy stoi na stanowisku, że działanie bakterii probiotycznych jest szczepozależne i dlatego wiele badań opisuje skuteczność konkretnych szczepów bakterii z określonych rodzajów i grup. Wymusiło to konieczność wprowadzenia kodyfikacji dla rozróżnienia szczepów. W moim wpisie cześć oznaczona jest według farmakopei europejskiej a cześć wg. amerykańskiej.

  • I tak, nazwa probiotyku składa się z trzech członów:
     
    Pierwszy człon nazwy np. Lactobacillusto rodzaj
     
    Drugi członnp acidophillus to gatunek 
     
    Trzeci człon  nazwy np. LA 01 lub GG,  to literowo-cyfrowe   oznaczenie  konkretnego szczepu z danego gatunku i rodzaju.

W pewnych sytuacjach specjalista może nie wskazywać szczepu a określić potrzebę uzupełnienia najważniejszego dla tego odcinka przewodu pokarmowego rodzaju i gatunku dobroczynnych kultur bakterii. Może to dotyczyć np. znacznej dysbiozy jelitowej np. po długotrwałej antybiotykoterapii lub przy wrzodziejących zapaleniach jelita grubego czy chorobach wątroby.

Żeby rozeznanie się w probiotykach, było jeszcze bardziej czytelne, króciutko opiszę działanie poszczególnych dobrych kultur baterii, posiłkując się bogatą literaturą w tym temacie. Podam te, po które najczęściej sięgamy. To jakie szczepy bakterii znajdą się w określonym probiotyku, zależy od producenta.

Bakterie probiotyczne
Dobre bakterie
Kultury bakterii jelitowych
Dobre bakterie

Zastosowanie bakterii probiotycznych:

Oprócz szczepu bakterii probiotycznej, pozostaje jeszcze kwestia ilości i czasu trwania probiotykoterapii. Myślę, że specjalista lub kierunkowe badania wskażą ostatecznie kierunek probiotykoterapii, ilość jednostek tworzących kolonie oraz czas trwania takiej terapii:

  • Najszerzej i najdokładniej przebadany jest szczep probiotyczny Lactobacillus rhamnosus GG ATCC 53103 (GG). Został wyizolowany w 1983. Nazwa szczepu to skrót od nazwisk odkrywców Gorbach i Goldinow:

Lactobacillus rhamnosus GG oraz Saccharomyces boulardi CnCm I-745 ( grzyb drożdzopodobny )pomagają zapobiegać jak również skrócić czas trwania biegunki o podłożu rota wirusowym, minimalizować biegunki spowodowane przez Clostridium difficile, zapobiegać ostrym biegunkom bakteryjnym, łagodzić przebieg choroby Crohna 

  • Lactobacillus acidophilus LC1 (NCC533) stymuluje odpowiedź immunologiczną, działa adiuwacyjnie przy szczepionkach doustnych, ma zdolność przylegania do nabłonka jelita ludzkiego, utrzymuje równowagę mikroflory jelitowej
  • Lactobacillus acidophilus NCFO 1748 zapobiega biegunkom i innym nie pożądanym skutkom antybiotykoterapii i radioterapii, stosowany z powodzeniem przy zaparciach oraz obniżaniu enzymów kałowych
  • Lactobacillus casei Shirota ochrania przed zaburzeniami jelitowymi, skraca leczenie biegunek rotawirusowych, utrzymuje homeostazę mikroflory jelitowej, obniża aktywność enzymów fekalnych, wspomaga ochronę przed mutagenami pokarmowymi.
  • Lactobacillus casei DN114001 stymuluje układ odpornościowy zapobiega i wspomaga leczenie infekcji jelitowych skraca czas trwania ostrych biegunek u dzieci.
  • Lactobacillus plantarum 299 V  wykazano działanie wspierające przy zespole jelita drażliwego

Rodzaj Lactobacillus 

Spotkałam się z określeniem, że to właśnie gatunek Lactobalcillus jest podstawą ludzkiego mikrobiomu. Rodzaj obejmuje 100 gatunków, które oprócz podobieństw wynikających z przynależności do jednego gatunku, mają pewne różnice w oddziaływaniu na organizmy, z pominięciem konkretnych szczepów:

  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek acidophilus jest to pierwsza linia obrony przeciwko bakteriom i grzybom chorobotwórczym (salmonellozy czy kandydozy) a ponadto Lactobacillus jako gatunek wspomaga układ krążenia poprzez obniżanie poziomu cholesterolu a także zapobiega uszkodzeniom ścian jelit przed działaniem czterochloroetylenu - rozpuszczalniki. Poszczególne gatunki dodatkowo:
    • Lactobacillus acidophilus LA1 i LA 02 współtworzy i podtrzymuje tzw. biofilm pochwy utrudniając bytowanie zbędnym drożdżakom oraz grzybom. Ponadto obniża stężenie mocznika u osób z przewlekłą niewydolnością nerek.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek brevis  zmniejsza przepuszczalność jelit w ,,zespole nieszczelnego jelita” i ma pozytywny wpływ na pracę systemu odporności.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek bulgaricus  łagodzi problemy trawienne. Ułatwia trawienie mleka i jego produktów oraz wydalania substancji toksycznych z jelita grubego.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek casei wykazuje zdolność ochrony przed bakteriami z grupy Listeria, którymi zakażone są skorupiaki, ptaki i ssaki ( krowy) a gatunek:
    • Lactobacillus casei 101/37 idealnie sprawdza się po antybiotykoterapii. Niektóre źródła wskazują na skuteczność przy przy JBS.
    • Lactobacillus casei DN-114 001 wykazano jego wspomagające działanie  przy leczeniu zakażeń Helicobacter Pylorii.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek lactis czasem można znaleźć określenie, że to  naturalny antybiotyk. Zmniejsza zdolność chorobotwórczą bakterii, zapobiega ich rozwojowi i rozwinięciu się infekcji.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek plantarum to wg. niektórych badaczy, dobre narzędzie w zwalczaniu i ochronie przed rozwojem bakterii patologicznych. Natomiast:
    • Lactobacillus plantarum LP 01 i LP 02 charakteryzuje się silnymi właściwościami bakteriobójczymi i stąd są głosy, że może być alternatywą dla antybiotyków. Pomaga osobom z problemem zaparć a także w przypadku hipercholosterolemi.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek paracasei wg.niektórych źródeł zapobiega toksycznemu działaniu związków chloru na organizm. Bierze udział w regulacji systemu odpornościowego i być może zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
  • Rodzaj Lactobacillus, gatunek rhamnosus. Bakterie z tego gatunku wpływają na łagodzenie objawów nietolerancji cukru mlecznego – laktozy, zmniejszają działanie dwuchlorków pochodzenia wirusowego i bakteryjnego na organizm, łagodzą zaparcia, stany zapalne odbytnicy oraz żylaki odbytu jak również ograniczają skutki alergii pokarmowych. Często są polecane jako szczep uszczelniający jelita.
  • Lactobacillus salivarius szczep, który wytwarza naturalna substancje antybiotyczną.
  • Lactobacillus reuteri DSM 17938 - stosowany w dawce 1 000 000 przez 21 dni, eliminuje, złagadza kolkę jelitową u niemowląt karmionych tylko piersią. Efekt utrzymuje się przez czas podawania oraz przez 7 kolejnych dni. Badania potwierdzone przez 2 niezależne zespoły- dane pochodzą z bazy danych MEDLINE oraz Cochrane Library (do VI.2013).
Dobre bakterie
Kultury bakterii


Rodzaj Bifidobacterium 

To rdzenni mieszkańcy naszego mikrobiomu.To dobrze przebadane bakterie Gram - dodatnie, które bytują głównie w jelicie grubym w okolicach okrężnicy. To rodzaj wskazany szczególnie dla dzieci, które z różnych przyczyn, nie mogły być karmione piersią, ponieważ, wg. badaczy, to ten właśnie szczep jest przekazywany z mlekiem matki.
Ten rodzaj bakterii, zgodnie z wynikami badań, działa na korzyść systemu immunologicznego.
Poza tym to szczep Bifidobakterium wpływa na zwiększenie przyswajania niektórych witamin i pierwiastków śladowych. Bakterie tego rodzaju wytwarzają tiaminę (B1) ryboflaminę (B2), witaminę K. Poza tym zauważono, że spożywanie produktów bifidobakteryjnych poprawia biodostępność wapnia, żelaza i cynku poprzez obniżenie pH żołądka. 
D
o tej pory skategoryzowano 30 gatunków Bifidobackterii. Jako, że jest to ten sam rodzaj, mają więc dużo podobieństw w budowie ale i w oddziaływaniu na ludzki organizm:

  • Rodzaj Bifidobacterium, gatunek breve ma swoich 4 reprezentantów. Każdy wyróżniony jest osobnym oznaczeniem literowo-cyfrowym i każdy oddziałuje trochę inaczej.:
    • Bifidobacterium breve BL10 oraz BB Bbr 8 są skierowane do osób z zespołem jelita drażliwego (JBS) oraz dla osób z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego
    • Bifidobacterium breve BR03 jest również kierowany do osób w początkowym stadium JBS ale także dla osób z celiakią. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne, wskazany dla sportowców
  • Rodzaj Bifidobacterium, gatunek bifidum. Ochrania organizm przed rozmnażaniem się rota wirusów, działaniem związków chloru na organizm, infekcjami jelitowym co klasyfikuje go jako jeden z wielu czynników wspierających system immunologiczny
  • Rodzaj Bifidobacterium, gatunek infantis. Pomaga ograniczać rozwój chorobotwórczych bakterii takich jak Escherichia coli
  • Rodzaj Bifidobacterium, gatunek lactis. Bakterie tego gatunku pomagają łagodzić zaparcia u niemowląt, chronią organizm przed działaniem związków chloru i zapobiegają powstawaniu przewlekłych stanów zapalnych jelita grubego w obszarze essicy. Wykonywano nawet badania
  • Rodzaj Bifidobacterium, gatunek longum. Ma trzech swoich reprezentantów, których również oznaczono systemem literowo-cyfrowym. Ten rodzaj bakterii ma za zadanie wsparcie systemu odpornościowego, oraz odbudowę mikrobiomu po antybiotykoterapii
    • Bifidobacterium longum BL 03 dodatkowo pomaga przy zaparciach
    • Bifidobacterium longum W 11 dobrze sprawdza się po antybiotykoterapii
    • Bifidobacterium longum ATB -BLM 802 ułatwia trawienie laktozy

I niepatogenny grzyb rodzaj Streptococcus, gatunek thermofilus – który należy do grupy Salivarius. 

Mimo, że pochodzi z bakterii, wyizolowanych z jamy ustnej, związanych z zakażeniami człowieka to ma status GRAS (bezpieczny).
Ten gatunek uznano za dobroczynny dla zdrowia. Występuje naturalnie w okrężnicy. Wykazuje działanie przeciw utleniające, chroni jelita i organizm przed działaniem wolnych rodników, antybiotyków, cukru i skutkami picia wody chlorowanej. Zmniejsza objawy zespołu jelita drażliwego(JBS). Zapobiega infekcjom jelit i pochwy. Odpowiada za produkcję laktazy odpowiedzialnej za trawienie cukrów mlecznych - laktozy. Znajdziemy go w niektórych gatunkach sera mozzarela i niektórych jogurtach.

Można jeszcze często spotkać bakterie Enterococcus faecium

Występują naturalnie w przewodzie pokarmowym. Były robione badania które potwierdzają skuteczność tego typu bakterii w stosowaniu u ludzi, oczywiście w określonych porcjach. 

Tutaj możecie sz erzej poczytać na temat badań nad Enterococcus faecium LAB FS 68 :

  • Enterococcus faecium to bakteria Gram dodatnia z rodziny Enterococcus.
  • Bakteria Enterococcus faecium, bytująca w jelicie grubym, jest bezpieczna i pomocna w zabezpieczeniu procesu nadmiernego wydalania z jelit pozostałych bakterii probiotycznych dlatego, że potrafi skutecznie przylegać do jelit i łączyć się z dobrymi bakteriami i tym samym powstrzymując przed ich wydaleniem.
  • Enterococcus faecium usprawnia procesy trawiennie
  • Enterococcus faecium jest idealnym regulatorem wypróżnień w sytuacji kiedy jest problem z zaparciami.

Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów informacyjnych. Przedstawione wiadomości to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia. Zawsze skonsultuj swoje działania z wykwalifikowanym lekarzem.


Źródła:

1.Mojka K., Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje, ProblHigEpidemiol, 2014, 95 (3), 541-549
2.Szajewska H., Probiotyki w Polsce – kiedy, jakie i dlaczego?, Gastroenterologia Kliniczna, 2010, 2 (1), 1-9
3. Szachta P. i in., Rola probiotyków w chorobach alergicznych, Pediatr. Współcz. Gastroenterol. Hepatol. Żywienie Dziecka, 2011, 13 (3), 180-182 
4.www.journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej
5.Strus M, Kukla G, Rurańska-Smutnicka D i wsp. Właściwości powierzchniowe bakterii z rodzaju Lactobacillus. II Adherencja do lini komórkowych. Med Dośw Mikrobiol 2001; 53:253-8.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów