Szukaj

Skutki stresu oksydacyjnego i nitrozacyjnego dla naszego zdrowia

Regina, 13 marzec 2020
Skutki stresu oksydacyjnego i nitrozacyjnego dla naszego zdrowia

Stres oksydacyjny czy stres nitrozacyjny to sprawcy wielu zaburzeń w funkcjonowaniu naszego organizmu. Jest to najpoważniejsza przyczyna uszkodzeń mitochondrium.

Stres oksydacyjny

STRES OKSYDACYJNY to, w bardzo dużym skrócie, szalejące i wyniszczające rodniki, które nie znalazły pary.

Nie wiem czy zdajecie sobie sprawę z tego, że najsilniejszym czynnikiem wywołującym stres oksydacyjny jest mobbing. Jest stawiany, nawet przed tak trudną sytuacją życiową jak trauma po odejściu ukochanej, bliskiej osoby. Następny w kolejce jest stres we wszystkuich swoich odmianach, ale najgorszy ten permanentny.

Jak pisałam, w części pierwszej, w łańcuchu oddechowym macierzy mitochondrialnej, w trakcie tworzenia energii, mitochondria zużywają wydychany tlen. W ten sposób powstają reaktywne formy tlenu (rodniki). Im więcej energii wytwarzają mitochondria tym więcej powstaje, szukających pary, rodników. Powiedziałabym, że to jak chodzenie po linie lub brzytwie. Ale cóż, tak to zostało wymyślone. To szukanie pary to nic innego, jak wiązanie się z przeciwutleniaczami takimi jak witamina C, A, E, selen, cynk, które to, odbierają rodnikom ich reaktywność. Niestety same w tym procesie utleniają się trwale lub przejściowo. Z tego chociażby powodu, zbilansowana codzienna dieta, bogata w wymienione przeciwutleniacze, jest bardzo wymagana. Mitochondria są bardzo wrażliwe na wolne rodniki. Jeśli napotyka nas w życiu jeden z czynników stresujących, wymienionych wyżej, ilość rodników dramatycznie wzrasta. Organizm może nie nadążyć z łączeniem w pary rodników i pojawiają się szkodliwe dla zdrowia wolne rodniki, których organizm nie zdołał zneutralizować czyli odebrać im reaktywności. To jest właśnie ten moment kiedy powstaje reakcja zapalna w naszym organizmie czyli powstaje stres oksydacyjny.

Co potrzeba i jak to się dzieje, że mitochondria są przed tym zjawiskiem chronione na czas?

1.Otóż cały czas na straży stoją enzymy dysmutazy ponadtlenkowej SOD, które występują w trzech postaciach:

  1.  SOD cynkowo-miedziowa, która znajduje się w przestrzeni między-błonowej w mitochondriach,
  2.  SOD manganowa, które reaguje prawie wyłącznie w mitochondriach
  3.  SOD pozakomórkowy

Aby ten system ochronny działał, wymagane jest aby nasz organizm posiadał odpowiednio dużo cynku i miedzi w przypadku SOD 1 i 3 oraz manganu w przypadku SOD 2.

2.Kolejny nasz obrońca to peroksydaza glutationowa (GSH-Px), która do funkcjonowania potrzebuje selenu i glutationu.

Tutaj sytuacja jest bardziej złożona, chociażby z tego powodu, że GSH-Px, sam jest bardzo podatny na rodniki. Aby mógł działać jako tarcza, przed rodnikami, musi syntetyzować glutation. Jest niestety małe ale. Żeby GSH-Px, mógł syntetyzować glutation, muszą być obecne aminokwasy takie jak: cysteina, glutamina oraz glicyna a ponadto magnez i dawka energii. Jeśli na jakimś odcinku brakuje energii, to możliwość syntezy glutationu staje się utrudniona i powstaje błędne koło czyli mitochondria przekształcają się w tzw. wymiatacze rodników, stopień ich uszkodzeń wzrasta a poziom energii spada. Pojawia się u nas zmęczenie, wyczerpanie oraz różnego typu schorzenia.

Tak jak wcześniej wspomniałam, siłę napędową naszych wewnętrznych mechanizmów obronnych, otrzymujemy z odpowiednio zbilansowanej diety, która to, po odpowiednim strawieniu, przekształci się w niezbędne chociażby białka i pozwoli aby organizm sam się bronił przed rodnikami.

Dzięki postępowi badań medycznych można już ustalić ile i jakich pokarmów powinniśmy zjadać aby dostarczać organizmowi tarczy do tej walki. Ustalono jednostkę pomiaru potencjału antyoksydacyjnego pokarmów, nazwaną z ang. ORAC czyli zdolność pochłaniania rodników tlenowych. Wg tej miary powinniśmy zjadać dziennie minimum 6000 ORAC.

Przykładowo: 1/8 dużego melona, 1 owoc kiwi i średnia surowa marchew, 1 filiżanka groszku zielonego, 1 filiżanka szpinaku to już 2410 ORAC. Ja osobiście wolę zestaw owoców typu gruszki, truskawki i tak np: 1/2 gruszki, 1/2 filiżanki truskawek, 1/2 avocado do tego 4 szparagi ugotowane oraz filiżanka świeżych brokułów daje 10 411 ORAC.

Odpowiednie przyprawy to również źródło ORAC-ów. I tak przyprawiając nasze potrawy stosując codziennie np: 1/3 łyżki stołowej cynamonu, 1/2 łyżki stołowej oregano, czy 1/2 łyżki sproszkowanej kurkumy, otrzymujemy istotne wsparcie w walce z wolnymi rodnikami (ROS). Na stronach, przeglądarek internetowych, znajdziecie tabele pokarmów usystematyzowane wg. ilości ORAC. Można poszaleć i dobrać do swoich kubków smakowych, pór roku, nastroju i diety.

3. Tlenek azotu (NO)

to gaz, który ma zdolność syntetyzować każdą komórkę. Sprawa jest złożona o tyle, że NO, jest bardzo potrzebny ale jego nadmiar jest szalenie szkodliwy.

Tlenek azotu ma za zadanie niszczenie bakterii, grzybów i pasożytów. Dzięki jego obecności jest możliwe min.kurczenie jelit, oskrzeli oraz tętnic. Ponadto współuczestniczy min.w krzepnięciu krwi. Czyli jego rola jest bardzo istotna.

Niestety nadmiar No, szkodzi nam i to bardzo. Gdy występuje zbyt obficie, w naszym organizmie, mówimy o stresie nitrozacyjnym.

Kiedy dochodzi do stresu oksydacyjnego i stresu nitrozacyjnego?

Z taką sytuacją możemy mieć do czynienia, kiedy jesteśmy w chronicznym stresie i dodatkowo np. zmieniliśmy miejsce zamieszkania w okolice o wyższym stopniu zanieczyszczenia powietrza lub przeszliśmy infekcje lub jesteśmy nadmiernie obciążeni fizycznie. Wówczas poziom azotu w naszym organizmie wzrasta do poziomów niebezpiecznie wysokich. Dochodzi do połączenia tlenku azotu z wolnym rodnikiem w konsekwencji czego powstaje nedtlenoazotyn, który jest bardzo niebezpieczny. W następstwie, praca enzymów zależnych od ww. pierwiastków, zostaje zahamowana a tym samym praca mitochondriów staje się niemożliwa, co bezpośrednio wpływa na łańcuch oddechowy macierzy mitochondrialnej a przez to proces pozyskiwania energii ATP, jest zahamowany.

Efekt zdrowotny dla naszego organizmu uczucie wyczerpania, osłabienia mięśni a sen nie przynosi odpoczynku. Ten nadtlenek bezlitośnie atakuje min.enzymy i proteiny. Następuje właściwie zatrzymanie wszelkich procesów biochemicznych zachodzących w naszym organizmie. Zaatakowany zostanie min. enzym dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Zostajemy pozbawieni wewnętrznej ochrony. Jak my to odczuwamy? Stajemy się jeszcze bardziej podatni na stres, czujemy się osłabieni, wzrok nagle ulega pogorszeniu. Ponadto pomimo tego, że prowadzimy zdrowy tryb życia, choroby pojawiają się jedna za drugą. Nie wiemy co się dzieje? Biegamy po lekarzach, łykamy doraźnie mnóstwo przepisanych tabletek a sytuacja się pogarsza. Organizm nie reaguje na nasze starania. Taki stan, może świadczyć o wtórej mitochondriopatii.

Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów edukacyjnych i informacyjnych, czasami poglądowych. To jest właśnie powód dla którego to, czego dowiesz się na tym blogu, nie możesz zastąpić wizytą u lekarza. Informuję, iż post ma przede wszystkim charakter informacyjny a przedstawiana wiedza to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia.

Pozdrawiam serdecznie.

Regina

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów