Szukaj

KWAS ALFA Linolenowy oraz Kwas Gamma-Linolenowy (GLA)

Regina, 1 październik 2020
KWAS ALFA Linolenowy oraz Kwas Gamma-Linolenowy (GLA)

Kwas omega-3 i omega-6 

Oba kwasy (alfa Linolenowy oraz gamma-linolenowy ) mimo, że zbliżone nazwy to pochodzą z dwóch różnych rodzin kwasów. Pierwszy z nich, kwas alfa linolenowy należy do rodziny kwasów omega 3 a drugi gamma-linolenowy do rodziny omega-6.

Kwas alfa linolenowly (ALA) co to za kwas

O kwasie α-linolenowym (ALA ) powinnam napisać, tak naprawdę na początku cyklu ale jako, że jest mało znany w przeciwieństwie do swoich 2 członków rodziny omega-3, stąd pozostał na końcu cyklu wpisów.

Dlaczego powinien być na początku:

-bo to z niego syntetyzują się kwasy EPA i DHA , tylko tyle, że efektywność tej przemiany jest bardzo mała bo zaledwie 0,3 % do 3,0 %,

-bo produkowany w ludzkim organizmie GLA jest metabolitem końcowym tego kwasu.

Kwas α-linolenowy (ALA) to to podstawowy i najczęściej występujący kwas omega 3 w naszej żywności. Nasz organizm tego kwasu również nie syntetyzuje i dlatego tak jak pozostałe kwasy omega-3 (niezbędne), musimy go dostarczać wraz z żywnością.

Gdzie występuje kwas linolenowy 

  • Całe szczęście jest on obecny w wielu produktach:
    • Znajdziemy go w orzechach (szczególnie włoskich), pestkach dyni i winogron, nasionach, roślinach zielonych, gotowych olejach lnianym, rzepakowym i sojowym (niestety często są rafinowane).
    • Można go również spożywać z ziarnami pszenicy, kukurydzy ale jest obecny również w tofu.
    • Więc sytuacja w której dojdzie do niedoboru tego kwasu jest raczej mało prawdopodobna.
    • A jeśli już będą niedobory to raczej gołym okiem ich nie zauważymy, ale możemy odczuć skutki takie jak w przypadku braku pozostałych kwasów omega 3 czyli min. lekkie problemy jelitowe bądź stany zapalne.
    • Jest naturalnym antyoksydantem czyli ochrania nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
    • Jak pozostałe kwasy z grupy omega3 może być przekształcony do prostagladyn przeciwzapalnych.

.

Kwas Gamma-Linolenowy (GLA)

Schemat działania dobroczynnego kwasu Omega 6-GLA czyli kwasu gamma- linolenowego.

Jak mówi nauka GLA powstaje w wyniku działania enzymu delta–6 desa­turazy i jest pierwszym produktem w przemianie kwasu linolenowego do kwasu dihomo-γ-linolenowego (DGLA) oraz arachidonowego (AA). Mówi się o nim , że jest względnie niezbędny a to dlatego, że ta niezbędność uzależniona jest od aktywności wspomnianego enzymu.

Czyli kiedy spada aktywność wspomnianego enzymu, to również obniża się produkcja prostagladyn przeciwzapalnych przez GLA.

Co spowalnia ten dobroczynny enzym delta 6-desaturaza:

Palenie papierosów, spożywanie alkoholu oraz niedobór mikro składników odżywczych, które są kolatorami przemian tego enzymu.

GLA a DGLA

  • Spotykacie się również z określeniem DGLA i wyjaśniam, że jest to nic innego jak wydłużony łańcuch kwasu GLA (z 18 do 20 – atomów węgla). I to właśnie ta postać ( DGLA) dzięki kofaktorom (cynk witamina B, witamina C magnez ) przekształcana jest, w procesie utleniania, do dużej liczby przeciwzapalnych prostaglandyn i stąd kwas gamma-linolenowy, ma mocno dobroczynne działanie na nasz organizm.
  • Oba kwasy GLA i DGLA występują w błonach komórkowych organizmu jako składniki fosfolipidów, trójglicerydów lub estrów cholesterolu.
  • Kwasu tego nie należy szukać w popularnych olejach roślinnych lecz znajdziemy go w ogóreczniku lekarskim, konopi siewnej, czarnej porzeczce, żmijowcu zwyczajnym oraz bardzo popularnym wiesiołku. Sporządzone z tych roślin oleje, są również zasobne w ten kwasu.
  • Znajdziemy go również w nasionach, orzechach, mleku matki oraz spirulinie.

Niedobór kwasu GLA zauważymy dość szybko bo jego braki powodują zmiany skórne. Skóra staje się szorstka, mało elastyczna z tendencją do zmarszczek i szybciej widać oznaki starzenia.

Które kwasy tłuszczowe są dobre dla naszego zdrowia

  • Podsumowując cykl kwasów tłuszczowych powiem, że najbardziej cenne dla naszego organizmu i najzdrowsze są kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa linolenowy, EPA i DHA) oraz kwas Omega-6-gamma-linolenowy (GLA).
  • Ich wartość to przekształcanie się w prostagladyny przeciwzapalne (PGE1). 
  • A działanie przeciwzapalne to min podnoszenie odporności, zwalczanie procesów zapalnych w organizmie, ochrona naczyń krwionośnych, pobudzanie limfocytów typu T.
  • Ponadto nieoceniony kwas DHA dla rozwoju układu nerwowego i komórek mózgu oraz siatkówki oka.

Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów informacyjnych. Przedstawione wiadomości to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia. Zawsze skonsultuj swoje działania z wykwalifikowanym lekarzem.

Korzystałam z takich pozycji książkowych i opracowań naukowych:

1.Kwas alfa-linolenowy, art. na http://www.muscleinfo.pl/kwas-alfa-linolenowy-ala.a1151

2.J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997, s.60-61

Uwe GrÖber, "Mikroskładniki Odżywcze,Tuning Metaboliczny-Profilaktyka-Leczenie", MedPharm Polska 2010, ISBN 978-83-60466-82-7; s.231-233

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów