KWAS ALFA Linolenowy oraz Kwas Gamma-Linolenowy (GLA)
Regina, 1 październik 2020
Kwas omega-3 i omega-6
Oba kwasy (alfa Linolenowy oraz gamma-linolenowy ) mimo, że zbliżone nazwy to pochodzą z dwóch różnych rodzin kwasów. Pierwszy z nich, kwas alfa linolenowy należy do rodziny kwasów omega 3 a drugi gamma-linolenowy do rodziny omega-6.
Kwas alfa linolenowly (ALA) co to za kwas
O kwasie α-linolenowym (ALA ) powinnam napisać, tak naprawdę na początku cyklu ale jako, że jest mało znany w przeciwieństwie do swoich 2 członków rodziny omega-3, stąd pozostał na końcu cyklu wpisów.
Dlaczego powinien być na początku:
-bo to z niego syntetyzują się kwasy EPA i DHA , tylko tyle, że efektywność tej przemiany jest bardzo mała bo zaledwie 0,3 % do 3,0 %,
-bo produkowany w ludzkim organizmie GLA jest metabolitem końcowym tego kwasu.
Kwas α-linolenowy (ALA) to to podstawowy i najczęściej występujący kwas omega 3 w naszej żywności. Nasz organizm tego kwasu również nie syntetyzuje i dlatego tak jak pozostałe kwasy omega-3 (niezbędne), musimy go dostarczać wraz z żywnością.
Gdzie występuje kwas linolenowy
- Całe szczęście jest on obecny w wielu produktach:
- Znajdziemy go w orzechach (szczególnie włoskich), pestkach dyni i winogron, nasionach, roślinach zielonych, gotowych olejach lnianym, rzepakowym i sojowym (niestety często są rafinowane).
- Można go również spożywać z ziarnami pszenicy, kukurydzy ale jest obecny również w tofu.
- Więc sytuacja w której dojdzie do niedoboru tego kwasu jest raczej mało prawdopodobna.
- A jeśli już będą niedobory to raczej gołym okiem ich nie zauważymy, ale możemy odczuć skutki takie jak w przypadku braku pozostałych kwasów omega 3 czyli min. lekkie problemy jelitowe bądź stany zapalne.
- Jest naturalnym antyoksydantem czyli ochrania nasze komórki przed wolnymi rodnikami.
- Jak pozostałe kwasy z grupy omega3 może być przekształcony do prostagladyn przeciwzapalnych.
.
Kwas Gamma-Linolenowy (GLA)
![]() | ![]() | ![]() |
Schemat działania dobroczynnego kwasu Omega 6-GLA czyli kwasu gamma- linolenowego.
Jak mówi nauka GLA powstaje w wyniku działania enzymu delta–6 desaturazy i jest pierwszym produktem w przemianie kwasu linolenowego do kwasu dihomo-γ-linolenowego (DGLA) oraz arachidonowego (AA). Mówi się o nim , że jest względnie niezbędny a to dlatego, że ta niezbędność uzależniona jest od aktywności wspomnianego enzymu.
Czyli kiedy spada aktywność wspomnianego enzymu, to również obniża się produkcja prostagladyn przeciwzapalnych przez GLA.
Co spowalnia ten dobroczynny enzym delta 6-desaturaza:
Palenie papierosów, spożywanie alkoholu oraz niedobór mikro składników odżywczych, które są kolatorami przemian tego enzymu.
GLA a DGLA
- Spotykacie się również z określeniem DGLA i wyjaśniam, że jest to nic innego jak wydłużony łańcuch kwasu GLA (z 18 do 20 – atomów węgla). I to właśnie ta postać ( DGLA) dzięki kofaktorom (cynk witamina B, witamina C magnez ) przekształcana jest, w procesie utleniania, do dużej liczby przeciwzapalnych prostaglandyn i stąd kwas gamma-linolenowy, ma mocno dobroczynne działanie na nasz organizm.
- Oba kwasy GLA i DGLA występują w błonach komórkowych organizmu jako składniki fosfolipidów, trójglicerydów lub estrów cholesterolu.
- Kwasu tego nie należy szukać w popularnych olejach roślinnych lecz znajdziemy go w ogóreczniku lekarskim, konopi siewnej, czarnej porzeczce, żmijowcu zwyczajnym oraz bardzo popularnym wiesiołku. Sporządzone z tych roślin oleje, są również zasobne w ten kwasu.
- Znajdziemy go również w nasionach, orzechach, mleku matki oraz spirulinie.
Niedobór kwasu GLA zauważymy dość szybko bo jego braki powodują zmiany skórne. Skóra staje się szorstka, mało elastyczna z tendencją do zmarszczek i szybciej widać oznaki starzenia.
Które kwasy tłuszczowe są dobre dla naszego zdrowia
- Podsumowując cykl kwasów tłuszczowych powiem, że najbardziej cenne dla naszego organizmu i najzdrowsze są kwasy tłuszczowe omega-3 (kwas alfa linolenowy, EPA i DHA) oraz kwas Omega-6-gamma-linolenowy (GLA).
- Ich wartość to przekształcanie się w prostagladyny przeciwzapalne (PGE1).
- A działanie przeciwzapalne to min podnoszenie odporności, zwalczanie procesów zapalnych w organizmie, ochrona naczyń krwionośnych, pobudzanie limfocytów typu T.
- Ponadto nieoceniony kwas DHA dla rozwoju układu nerwowego i komórek mózgu oraz siatkówki oka.
Wszystkie informacje jakie znajdziesz na blogu, służą wyłącznie do celów informacyjnych. Przedstawione wiadomości to efekt poszukiwań hobbystycznych i nie może służyć do diagnostyki i samoleczenia. Zawsze skonsultuj swoje działania z wykwalifikowanym lekarzem.
Korzystałam z takich pozycji książkowych i opracowań naukowych:
1.Kwas alfa-linolenowy, art. na http://www.muscleinfo.pl/kwas-alfa-linolenowy-ala.a1151
2.J. Gawęcki, J. Czarnocińska, Rola tłuszczu w żywieniu i ochronie człowieka [w:] Prawda o tłuszczach p.z. pod red. Prof. J. Gawęckiego, FPZZ, Warszawa 1997, s.60-61
Uwe GrÖber, "Mikroskładniki Odżywcze,Tuning Metaboliczny-Profilaktyka-Leczenie", MedPharm Polska 2010, ISBN 978-83-60466-82-7; s.231-233